Başlıktan da anlaşılacağı gibi bu yazımda hamilelik testlerinin çalışma şeklini anlatacağım.
Hamilelik testleri kadınların hamile olup olmadığını anlama yollarından biridir ve test olarak iki şekilde belirlenebilir ; kan ve idrar. Ben bu yazımda idrarla yapılan hamilelik testinin nasıl yapıldığını anlatacağım.
Birçoğumuz dizilerde, filmlerde veya reklamlarda görmüşüzdür hamilelik testi çubuklarını. Kadın çubuğa birkaç damla idrarını damlatır çubukta tek çizgi görünürse döllenme başarısız, iki çizgi görünürse döllenme başarılı olmuştur. Peki bu tek çizgi, iki çizgi neye göre ve nasıl oluşur?
Hamilelik sırasında kadının vücudunda hCG (insan goryonik gonadotropin) hormonu salgılanır ve bu hormon idrarda da bulunur. Özellikle sabah erken saatlerde çok fazla bulunur o yüzden bu çubuk testinin sabah erken saatlerde yapılması önerilir ve doğru çıkma ihtmali %97-99 arasındadır, bu da oldukça yüksek bir ihtimaldir.
Hamilelik testi yapmak isteyen birisi çubuk şeklinteki testin ucuna birkaç damla idrarını damlatır birkaç dakika bekledikten sonra artı veya çift çizgi farkedilirse pozitif yani hamilelik görülür. Bu şerit anti-hCG antikoru enzim konjugatları ve sadece hCG ye bağlanan bir molekül ve emici bir maddeden oluşur. Yani hCG içeren idrar şerite değdiğinde anti-hCG’lere bağlanır ve indikatör pembeye döner. Test bölgesinin pembeye dönmesi testin pozitif olduğunu gösterir ve hamileliği onaylar.
Kaynakça: https://www.bilgiustam.com/hamilelik-testleri-nasil-calisir/
http://www.clearblueturkiye.com/clearblue-gebelik-testleri-nasil-calisir.html
Yorumlar
Yorum Gönder