Ana içeriğe atla

MİNİMALİZM

                                                                 
      Eveeeet. Geldik şu meşhur konuya. Başlıktan da anlayacağınız gibi konumuz minimalizm.
      Minimalizm,minimal,minimalist kelimeleri hayatıma ilk girdiği zamanlar 17 yaşlarındaydım. O zamanlar sınava hazırlandığım için ve ailemle yaşamak zorunda olduğum için bu felsefeyi benimsemek benim için imkansız gibi bir şeydi, şu an biraz daha büyüdüğüm ve biraz daha özgür olduğum için tekrardan minimalist olma yollarında ilerliyorum ve sizinle de bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmak istedim.Sizi çok fazla sıkmamak adına minimalizmi birkaç başlık altında, kısa kısa, kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini silmeye çalışacağım.



  1-Minimalizm Nedir? 
        Minimalizm; kelime anlamı 'sadecilik' olarak tanımlanabilir.Hayatınızdaki fazlalıklardan kurtulmak da denilebilir.Doğu Asya tarafından geldiği düşünülen, 1960lı yıllardan bugüne kadar ulaşmış hayatımızın neredeyse her alanında bizi sadeleşmeye yönlendiren bir akımdır. Hatta minimalizmi tanımlayan bir söz vardır: Less is more. Türkçesi: Az daha çoktur. Bi nevi az ama öz diyebiliriz.

  2-Minimalizm ne değildir?
        Kesinlikle cimrilik, pintilik değildir. Sadece gereksiz şeyleri istemekten, almaktan ve hayatımızda tutmaktan uzak durmaktır. Zamanımızdan sözlerimize kadar. Aynı zamanda sadece basitlik de değildir sadece, örneğin 10 tane kalitesiz pantolonalmak yerine 2 tane kaliteli pantolon almaktır.

  3-Neden minimalist olmalıyız?
Sadece fazlalık takı,toka, kıyafetlerden kurtulmak için değil aynı zamanda fazlalık insanlardan fazlalık düşüncelerden, gereksiz boş yere harcadığımız zamandan kısacası maddi manevi fazlalık her şeyden kurtulmamız gerekir. Çünkü hayatımızda fazlalık olan her şey psikolojik olarak bizi etkiler, zaman geçtikçe başımızı ağrıtıp bizi karamsar yapabilir ve ben son 1.5 senedir hayatımdaki fazlalıkların getirdiği karamsarlık ve baş ağrısıyla çok fazla yorulduğumu hissettim.Eğer siz benim gibi değilseniz, fazlalık eşyalarınızla mutluysanız zaten minimalist olmanıza gerek yoktur.

  4-Nasıl minimalist olunur?
       -Temel olarak şunu bilmemiz gerek: Hayatımızdaki her şeyin bir amacı olmalı. Eğer bunu bilirsek işimiz daha da kolaylaşacaktır.
       -Fazalıklarından kurtul. Nasıl mı? Örneğin pek fazla kullanmadığın bir eşyayı eline al ve ,bir diğer adı 90/90 kuralı olan, bu yöntemi uygula: bu eşyamı 90 gün içersinde kullandım mı ve önümüzdeki 90 gün içersinde kullanacak mıyım? diye sor kendine. Eğer ikisinin de cevabı hayırsa ve sen yine de çöpe atmaya kıyamıyorsan ihtiyacı olan birilerine hediye edebilirsin böylece sen istediğin düşünce tarzını benimsemeye başlamış olacaksın hediye ettiğin kişinin de işine yaramış olacak.
       -Yiyecek içecek konusu:
Örneğin canın cips,kola,çikolata çekti. 3-5 saniye bir düşün; gerçekten buna ihtiyacın var mı yoksa anlık bir haz için mi istiyorsun. Bu sayede gereksiz bir şeyi hayatına almamış olacaksın.
       -Konuşma ve düşünceler,hayaller:
Aynı şekilde gerekmediği halde fazlalık olarak kullanılan cümleler, kurulan düşünceler de hayatımızda birer fazlalıktır.
       -Arkadaş çevresi:
Seni gerçekten yoran ve hayatına hiç bir şey katmayan insanlardan kurtulmanın vakti sence hala gelmedi mi? Bu insanların kimler olduğuna sen karar vermelisin, belki zor olabilir ama olmalı. Al eline bir kağıt bir kalem, böl ikiye: bir tarafı sana faydalı olan insanlar, diğer tarafta gerçekten hiçbir faydası dokunmayanlar. Sonra yavaş yavaş onlardan uzaklaşıp hayatından çıkarmaya başlayabilirsin.


   **Önemli olan; hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swot Analizi Nedir? Nasıl yapılır?

        Merhabalar! Bazılarınızın bildiği üzere ben Sakarya Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği okuyorum ve bundan sonra blogumda sizlere ağırlıklı olarak mesleki terimleri tanıtmaya çalışacağım.                Gelelim konumuza; Swot Analizi nedir? Nasıl yapılır? Örnekleri nelerdir?         Swot analizini ilk, endüstri mühendisliğine giriş dersinde bi hocamdan duydum. Ben; bu derste söylenilen, vurgulanan terimleri defterime not alıp eve gelince o terimlerin ne olduğuna bakan; mesleğimle ilgili analizleri, yöntemleri araştırmayı seven bir insan olduğum için gelir gelmez hemen swot analizini araştırdım, bayağı da hoşuma gittiği için blogumda bu yazıya yer vermek istedim.       Swot Analizi nedir?      Swot analizi hem kişisel hem kurumsal gelişme için kullanılabilen bir tekniktir.  Bu yöntem 1960larda Harvard Üniversitesinin profesörleri olan Learned,Christesen,Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir.  Herhangi bir konu için karar verme aşamasında güçlü veya zayıf, av

Lojistik Nedir?

         Merhabalar!     Bu hafta sizlere lojistik sektörüyle ilgili bilgiler vereceğim. Konuyu aşağıda belirttiğim başlıklara göre takip edebilirsiniz. İyi okumalar...      -Lojistik kelimesi nereden gelmiştir? -Lojistik nedir? -Türkiye'de lojistik sektörü ve istatistikler -Örnek Türk firmaları -Lojistik operasyonlarının amacı -Kısaca lojistik sektörü    - L ojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Bir başka tanımla lojistik; doğru ürünü, doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde, doğru kalitede, rekabetçi bir fiyatla sağlamaktır. Dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (Council of Supply Chain Management Professionals, CSCMP) tanımıyla lojistik; “Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar etkili ve verim

Yönetici vs Lider

       Merhabalar.      Bu yazımda sizlere liderlik ve yöneticilik arasındaki farkları anlatacağım.    Öncelikle lider ve yönetici kelimelerinin sözlük anlamlarına bakalım:      Lider nedir?      Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan, çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.      Yönetici nedir?       Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.   ** Yönetici ve lider kişiler yenilikçi olmalıdır. Ancak lider ayrıca yaratıcı olmalıdır.   **Liderler 'biz' ifadesini benimserken, yöneticiler 'ben' ifadesini benimser.   **Yöneticiler yapılar üzerine yoğunlaşırken liderler insanlar üzerine yoğunlaşır.   **Yönetici sürdürür, lider geliştirir.   **Yönetici kontrole dayanır;