Ana içeriğe atla

Swot Analizi Nedir? Nasıl yapılır?


        Merhabalar! Bazılarınızın bildiği üzere ben Sakarya Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği okuyorum ve bundan sonra blogumda sizlere ağırlıklı olarak mesleki terimleri tanıtmaya çalışacağım.
      

        Gelelim konumuza; Swot Analizi nedir? Nasıl yapılır? Örnekleri nelerdir?
        Swot analizini ilk, endüstri mühendisliğine giriş dersinde bi hocamdan duydum. Ben; bu derste söylenilen, vurgulanan terimleri defterime not alıp eve gelince o terimlerin ne olduğuna bakan; mesleğimle ilgili analizleri, yöntemleri araştırmayı seven bir insan olduğum için gelir gelmez hemen swot analizini araştırdım, bayağı da hoşuma gittiği için blogumda bu yazıya yer vermek istedim. 


     Swot Analizi nedir?

     Swot analizi hem kişisel hem kurumsal gelişme için kullanılabilen bir tekniktir. Bu yöntem 1960larda Harvard Üniversitesinin profesörleri olan Learned,Christesen,Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir. Herhangi bir konu için karar verme aşamasında güçlü veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların bir bütün halinde ele alınmasını sağlamaktır. Swot analizi; güçlü ve zayıf yanlarımızla, olası fırsatları değerlendirerek ve tehditleri göz önünde bulundurarak atılması gereken adımların belirlenmesinde rol oynar.
   
      SWOT kelimesi, adını oluşturan dört kelimenin baş harflerinden gelir. Bu kelimelere bir bakalım:

      Strengths (güçlü yönler)
      Weaknesses (zayıf yönler)
      Opportunities (fırsatlar)
      Threats (tehditler)

    Bir sonraki alt başlığımızda da bu kelimeleri nasıl kullandığımızı anlatacağım.
   




     Swot Analizi nasıl yapılır?

     Gelelim analizin uygulanma şekline. Swot analizinde kelimeyi oluşturan her bir unsur, kendi alanında sorgulanmalıdır. Yani tek tek güçlü ve zayıf yanlarınızı belirlemeli, buna göre fırsatları ve tehditleri değerlendirmelisinz. 


     Bir swot analizinde iç ve dış faktörler dahilinde sorulması gereken sorulardan birkaçı;
  1-Güçlü (strengths) yanlarımız nelerdir?Bu yanlarımızı nasıl değerlendirebiliriz?
  2-Zayıf (weaknesses) olduğumuz yanlar nelerdir?Bu yanlarımızı nasıl güçlendirebiliriz?
  3-Elimizdeki fırsatlar (opportunities)  nelerdir? Bu fırsatları nasıl değerlendirebiliriz?
  4-Önümüzdeki tehditler (threats) nelerdir? Bu tehditlerin önüne nasıl geçebiliriz?
     
       Bu sonuçlar karşısında bir değerlendirme yapmalısnız. Böylece kişisel veya kurumsal olarak nasıl bir plan yapmanız gerektiğini görmüş olacaksınız.

Converse markası swot analizi örneği;


Kişisel swot analizi örneği;






Kaynakça:   http://daron.yondem.com/swot_analizi_nedir_nasil_yapilir
                    https://paratic.com/swot-analizi/
                    https://tr.wikipedia.org/wiki/SWOT_analizi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lojistik Nedir?

         Merhabalar!     Bu hafta sizlere lojistik sektörüyle ilgili bilgiler vereceğim. Konuyu aşağıda belirttiğim başlıklara göre takip edebilirsiniz. İyi okumalar...      -Lojistik kelimesi nereden gelmiştir? -Lojistik nedir? -Türkiye'de lojistik sektörü ve istatistikler -Örnek Türk firmaları -Lojistik operasyonlarının amacı -Kısaca lojistik sektörü    - L ojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Bir başka tanımla lojistik; doğru ürünü, doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde, doğru kalitede, rekabetçi bir fiyatla sağlamaktır. Dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (Council of Supply Chain Management Professionals, CSCMP) tanımıyla lojistik; “Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar etkili ve verim

Yönetici vs Lider

       Merhabalar.      Bu yazımda sizlere liderlik ve yöneticilik arasındaki farkları anlatacağım.    Öncelikle lider ve yönetici kelimelerinin sözlük anlamlarına bakalım:      Lider nedir?      Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan, çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.      Yönetici nedir?       Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.   ** Yönetici ve lider kişiler yenilikçi olmalıdır. Ancak lider ayrıca yaratıcı olmalıdır.   **Liderler 'biz' ifadesini benimserken, yöneticiler 'ben' ifadesini benimser.   **Yöneticiler yapılar üzerine yoğunlaşırken liderler insanlar üzerine yoğunlaşır.   **Yönetici sürdürür, lider geliştirir.   **Yönetici kontrole dayanır;