Ana içeriğe atla

Swot Analizi Nedir? Nasıl yapılır?


        Merhabalar! Bazılarınızın bildiği üzere ben Sakarya Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği okuyorum ve bundan sonra blogumda sizlere ağırlıklı olarak mesleki terimleri tanıtmaya çalışacağım.
      

        Gelelim konumuza; Swot Analizi nedir? Nasıl yapılır? Örnekleri nelerdir?
        Swot analizini ilk, endüstri mühendisliğine giriş dersinde bi hocamdan duydum. Ben; bu derste söylenilen, vurgulanan terimleri defterime not alıp eve gelince o terimlerin ne olduğuna bakan; mesleğimle ilgili analizleri, yöntemleri araştırmayı seven bir insan olduğum için gelir gelmez hemen swot analizini araştırdım, bayağı da hoşuma gittiği için blogumda bu yazıya yer vermek istedim. 


     Swot Analizi nedir?

     Swot analizi hem kişisel hem kurumsal gelişme için kullanılabilen bir tekniktir. Bu yöntem 1960larda Harvard Üniversitesinin profesörleri olan Learned,Christesen,Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir. Herhangi bir konu için karar verme aşamasında güçlü veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların bir bütün halinde ele alınmasını sağlamaktır. Swot analizi; güçlü ve zayıf yanlarımızla, olası fırsatları değerlendirerek ve tehditleri göz önünde bulundurarak atılması gereken adımların belirlenmesinde rol oynar.
   
      SWOT kelimesi, adını oluşturan dört kelimenin baş harflerinden gelir. Bu kelimelere bir bakalım:

      Strengths (güçlü yönler)
      Weaknesses (zayıf yönler)
      Opportunities (fırsatlar)
      Threats (tehditler)

    Bir sonraki alt başlığımızda da bu kelimeleri nasıl kullandığımızı anlatacağım.
   




     Swot Analizi nasıl yapılır?

     Gelelim analizin uygulanma şekline. Swot analizinde kelimeyi oluşturan her bir unsur, kendi alanında sorgulanmalıdır. Yani tek tek güçlü ve zayıf yanlarınızı belirlemeli, buna göre fırsatları ve tehditleri değerlendirmelisinz. 


     Bir swot analizinde iç ve dış faktörler dahilinde sorulması gereken sorulardan birkaçı;
  1-Güçlü (strengths) yanlarımız nelerdir?Bu yanlarımızı nasıl değerlendirebiliriz?
  2-Zayıf (weaknesses) olduğumuz yanlar nelerdir?Bu yanlarımızı nasıl güçlendirebiliriz?
  3-Elimizdeki fırsatlar (opportunities)  nelerdir? Bu fırsatları nasıl değerlendirebiliriz?
  4-Önümüzdeki tehditler (threats) nelerdir? Bu tehditlerin önüne nasıl geçebiliriz?
     
       Bu sonuçlar karşısında bir değerlendirme yapmalısnız. Böylece kişisel veya kurumsal olarak nasıl bir plan yapmanız gerektiğini görmüş olacaksınız.

Converse markası swot analizi örneği;


Kişisel swot analizi örneği;






Kaynakça:   http://daron.yondem.com/swot_analizi_nedir_nasil_yapilir
                    https://paratic.com/swot-analizi/
                    https://tr.wikipedia.org/wiki/SWOT_analizi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lojistik Nedir?

         Merhabalar!     Bu hafta sizlere lojistik sektörüyle ilgili bilgiler vereceğim. Konuyu aşağıda belirttiğim başlıklara göre takip edebilirsiniz. İyi okumalar...      -Lojistik kelimesi nereden gelmiştir? -Lojistik nedir? -Türkiye'de lojistik sektörü ve istatistikler -Örnek Türk firmaları -Lojistik operasyonlarının amacı -Kısaca lojistik sektörü    - L ojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Bir başka tanımla lojistik; doğru ürünü, doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde, doğru kalitede, rekabetçi bir fiyatla sağlamaktır. Dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (Council of Supply Chain Management Professionals, CSCMP) tanımıyla lojistik; “Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin ...

Kaizen Felsefesi Nedir?

      Kaizen  kelimesi, Japonca değişim anlamına gelen “kai” ve iyileştirme anlamına gelen “zen” sözcüklerinden oluşur, bütünsel olarak düşünüldüğünde “iyileştirerek değiştirme” anlamını taşır.    Yönetim sistemi olarak bakıldığında farklı uygulamarı da kapsayabilecek olan Kaizen’nin günlük hayat boyutunda, dayandığı temel öğe verimliliktir.  Kaizen sürekli ve küçük gelişimlerle verimliliğin arttırılması amacını taşır. En iyi özelliklerinden biri de hayatımızın birçok alanında kullanabilmemizdir. Önemli olan nokta ise her şeyin verimli kullanılmasıdır. Örneklerle daha iyi anlayacaksınız.          Kaizen uygulama süreci dört ana adımdan oluşuyor. Bunlar: Problemi bulma, planlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma. Bu adımları tek tek ele alalım.     Problem Bulma(iyileştirilmek istenen): - Problemin ne olduğuna karar verilir. Daha sonraki adımlarda göreceğimiz üzre problemin iyileştiril...