Ana içeriğe atla

Kaizen Felsefesi Nedir?

  

   Kaizen kelimesi, Japonca değişim anlamına gelen “kai” ve iyileştirme anlamına gelen “zen” sözcüklerinden oluşur, bütünsel olarak düşünüldüğünde “iyileştirerek değiştirme” anlamını taşır.

   Yönetim sistemi olarak bakıldığında farklı uygulamarı da kapsayabilecek olan Kaizen’nin günlük hayat boyutunda, dayandığı temel öğe verimliliktir. Kaizen sürekli ve küçük gelişimlerle verimliliğin arttırılması amacını taşır. En iyi özelliklerinden biri de hayatımızın birçok alanında kullanabilmemizdir. Önemli olan nokta ise her şeyin verimli kullanılmasıdır. Örneklerle daha iyi anlayacaksınız.
   

    Kaizen uygulama süreci dört ana adımdan oluşuyor. Bunlar: Problemi bulma, planlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma. Bu adımları tek tek ele alalım.





   Problem Bulma(iyileştirilmek istenen):


- Problemin ne olduğuna karar verilir. Daha sonraki adımlarda göreceğimiz üzre problemin iyileştirilmesine doğru harekete geçilir.


   Planlama:

- Bu adımda iyileşmenin hedefleri belirleniyor. Hedef belirlerken tamamen ekonomik kazançlar hedef alınmamalı. Amacın daha fazla kâr değil, daha fazla kalite olduğu unutmamalı.

- Dediğimiz gibi verimlilik, zamanı verimli kullanmak burada çok önemlidir. Zamanı verimli kullanmak için de günlük,aylık hatta yıllık planlar yapılmalı.

- Sebep sonuç diyagramları çıkarmak da bu süreç de faydalı olacaktır.


   Uygulama:

- Planlama aşamasında belirlenen iyileşme çalışmaları uygulanıyor.
- Planın eksiksiz bir şekilde uygulanması gerekiyor.
- Atılan her adımda veri toplanıyor.
- Planlanan iyileştirme çalışmalarının gerçekleştirilememesi durumunda Planlama aşamasına geri dönülüyor.
   Kontrol Etme:
- Planların doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilir eğer ters giden bir şeyler varsa sebebi bulunur, tekrar plan yapılır; eğer hiçbir sıkıntı yoksa son aşamaya geçilir.
   Önlem Alma:
- Yapılan iyileştirmenin kalıcı olduğunda emin olunmalı.
- Gerektiği takdirde iyileştirmenin sürekliliğini sağlamak için sürece kontrol noktaları eklenebilir.

  *Kısaca kaizen, bize değişimimizin daima iyiye doğru olması gerektiğini vurguluyor ve bu değişimin nasıl yapılacağını öğretiyor.




Kaynakça: http://www.bilgin.net/08kaizen.htm
                  https://www.muhendisbeyinler.net/kaizen-nedir-kaizen-iyilestirmeleri/
                  https://www.kigem.com/surekli-gelisim-icin-kaizen-felsefesi.html
                  https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaizen






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Swot Analizi Nedir? Nasıl yapılır?

        Merhabalar! Bazılarınızın bildiği üzere ben Sakarya Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği okuyorum ve bundan sonra blogumda sizlere ağırlıklı olarak mesleki terimleri tanıtmaya çalışacağım.                Gelelim konumuza; Swot Analizi nedir? Nasıl yapılır? Örnekleri nelerdir?         Swot analizini ilk, endüstri mühendisliğine giriş dersinde bi hocamdan duydum. Ben; bu derste söylenilen, vurgulanan terimleri defterime not alıp eve gelince o terimlerin ne olduğuna bakan; mesleğimle ilgili analizleri, yöntemleri araştırmayı seven bir insan olduğum için gelir gelmez hemen swot analizini araştırdım, bayağı da hoşuma gittiği için blogumda bu yazıya yer vermek istedim.       Swot Analizi nedir?      Swot analizi hem kişisel hem kurumsal gelişme için kullanılabilen bir tekniktir.  Bu yöntem 1960larda Harvard Üniversitesinin profesörleri olan Learned,Christesen,Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir.  Herhangi bir konu için karar verme aşamasında güçlü veya zayıf, av

Lojistik Nedir?

         Merhabalar!     Bu hafta sizlere lojistik sektörüyle ilgili bilgiler vereceğim. Konuyu aşağıda belirttiğim başlıklara göre takip edebilirsiniz. İyi okumalar...      -Lojistik kelimesi nereden gelmiştir? -Lojistik nedir? -Türkiye'de lojistik sektörü ve istatistikler -Örnek Türk firmaları -Lojistik operasyonlarının amacı -Kısaca lojistik sektörü    - L ojistik; bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama, dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Bir başka tanımla lojistik; doğru ürünü, doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, doğru şekilde, doğru kalitede, rekabetçi bir fiyatla sağlamaktır. Dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (Council of Supply Chain Management Professionals, CSCMP) tanımıyla lojistik; “Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar etkili ve verim

Yönetici vs Lider

       Merhabalar.      Bu yazımda sizlere liderlik ve yöneticilik arasındaki farkları anlatacağım.    Öncelikle lider ve yönetici kelimelerinin sözlük anlamlarına bakalım:      Lider nedir?      Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan, çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.      Yönetici nedir?       Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.   ** Yönetici ve lider kişiler yenilikçi olmalıdır. Ancak lider ayrıca yaratıcı olmalıdır.   **Liderler 'biz' ifadesini benimserken, yöneticiler 'ben' ifadesini benimser.   **Yöneticiler yapılar üzerine yoğunlaşırken liderler insanlar üzerine yoğunlaşır.   **Yönetici sürdürür, lider geliştirir.   **Yönetici kontrole dayanır;