Kaizen kelimesi, Japonca değişim anlamına gelen “kai” ve iyileştirme anlamına gelen “zen” sözcüklerinden oluşur, bütünsel olarak düşünüldüğünde “iyileştirerek değiştirme” anlamını taşır.
Yönetim sistemi olarak bakıldığında farklı uygulamarı da kapsayabilecek olan Kaizen’nin günlük hayat boyutunda, dayandığı temel öğe verimliliktir. Kaizen sürekli ve küçük gelişimlerle verimliliğin arttırılması amacını taşır. En iyi özelliklerinden biri de hayatımızın birçok alanında kullanabilmemizdir. Önemli olan nokta ise her şeyin verimli kullanılmasıdır. Örneklerle daha iyi anlayacaksınız.
Kaizen uygulama süreci dört ana adımdan oluşuyor. Bunlar: Problemi bulma, planlama, uygulama, kontrol etme, önlem alma. Bu adımları tek tek ele alalım.
Problem Bulma(iyileştirilmek istenen):
- Problemin ne olduğuna karar verilir. Daha sonraki adımlarda göreceğimiz üzre problemin iyileştirilmesine doğru harekete geçilir.
- Bu adımda iyileşmenin hedefleri belirleniyor. Hedef belirlerken tamamen ekonomik kazançlar hedef alınmamalı. Amacın daha fazla kâr değil, daha fazla kalite olduğu unutmamalı.
- Dediğimiz gibi verimlilik, zamanı verimli kullanmak burada çok önemlidir. Zamanı verimli kullanmak için de günlük,aylık hatta yıllık planlar yapılmalı.
- Sebep sonuç diyagramları çıkarmak da bu süreç de faydalı olacaktır.
Uygulama:
- Planlama aşamasında belirlenen iyileşme çalışmaları uygulanıyor.
- Planın eksiksiz bir şekilde uygulanması gerekiyor.
- Atılan her adımda veri toplanıyor.
- Planlanan iyileştirme çalışmalarının gerçekleştirilememesi durumunda Planlama aşamasına geri dönülüyor.
Kontrol Etme:
- Planların doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilir eğer ters giden bir şeyler varsa sebebi bulunur, tekrar plan yapılır; eğer hiçbir sıkıntı yoksa son aşamaya geçilir.
Önlem Alma:
- Yapılan iyileştirmenin kalıcı olduğunda emin olunmalı.
- Gerektiği takdirde iyileştirmenin sürekliliğini sağlamak için sürece kontrol noktaları eklenebilir.
*Kısaca kaizen, bize değişimimizin daima iyiye doğru olması gerektiğini vurguluyor ve bu değişimin nasıl yapılacağını öğretiyor.
Kaynakça: http://www.bilgin.net/08kaizen.htm
https://www.muhendisbeyinler.net/kaizen-nedir-kaizen-iyilestirmeleri/
https://www.kigem.com/surekli-gelisim-icin-kaizen-felsefesi.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaizen
Yorumlar
Yorum Gönder